Praktijkexamen

Een praktijkexamen kun je al doen als je 17 jaar bent . Via 2toDrive mag als je slaagt tot je achttiende  rijden onder begeleiding van een coach. Voor meer informatie over dit examen verwijs ik je door naar de website van 2toDrive.

Een praktijkexamen van het CBR duurt 55 minuten. Jouw instructeur mag mee rijden, maar als je dit niet wilt hoeft dat niet. Voorafgaand aan het examen maak je kennis met de examinator. Hij legt uit hoe het examen verloopt, controleert of jouw identiteitsbewijs geldig is, of je het theorie-examen hebt behaald, eventueel de uitslag van de tussentijdse toets en bewaard jouw zelfreflectie. Dit bespreken jullie na afloop van het examen.

Vervolgens ga je naar de auto, waar de examinator een ogentest bij jou afneemt. Deze simpele test bestaat uit het oplezen van een kentekenplaat op 25 meter afstand. Daarna stelt de examinator een aantal vragen over de auto ter voorbereiding van de rit. Dit kunnen vragen zijn over de banden, het dashboard of over de motor.

Vervolgens begint de rit en wordt je getoetst op:

  • Beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen (2 stuks)

Een deel van de rit moet je zelfstandig kunnen rijden (ongeveer 10 -15 minuten). Het examen hoeft niet foutloos te gaan, maar moet wel veilig zijn. Direct na het examen krijg je de uitslag te horen.

Faalangstexamen

Een faalangstexamen is voor mensen die last hebben van faalangst. Dit examen duurt 80 minuten, maar hierbij krijg je meer tijd om je op je gemak te voelen. Je hoeft dus niet langer te rijden,  maar je hebt de mogelijkheid om een time-out in te lassen. Dit wil zeggen dat je even mag stoppen om tot rust te komen of over je fout te praten, zodpat jij je daarna weer kunt richten op het rijden. De examinator heeft zich gespecialiseerd in mensen met faalangst, dus hij weet precies hoe hij met bepaalde zaken moet omgaan.